Nu ai reușit să-ți achiziționezi cartea Expert în vin în 24 de ore?
Poți învăța și tu să analizezi calitățile unui vin de viță nobilă (după temperatură, aromă, gust, aspect) în cele ce urmează:
Poți învăța și tu să analizezi calitățile unui vin de viță nobilă (după temperatură, aromă, gust, aspect) în cele ce urmează:
Temperatura potrivită pentru degustarea vinului
Orice somelier cu experiență cunoaște la perfecție temperatura optimă pentru degustarea vinului, indiferent de soiul acestuia. Un vin rece nu poate aduce la lumină întreaga suită de atribute de care dispune, de aceea, degustarea acestuia la un anumit prag termic reprezintă soluția ideală pentru analizarea sa:
Temperatura optimă de servire pentru vinuri albe
- Vinuri dulci: 4-8°/ 8-10°C (după preferințe);
- Vinuri seci tinere: 8-10°C;
- Vinuri seci aromatice: 9-11°C;
- Vinuri demidulci: 10-12°C;
- Vinuri dulci cu arome fructate: 10-12°C;
- Vinuri seci (vechime 2-3 ani): 8-10°C.
- Vinuri tinere: 12-14°C;
- Vinuri simple: 14-16°C;
- Vinuri mature (vechime 2-3 ani): 16-18°C;
- Vinuri mature (vechime peste 3 ani): 18-20°C.
- 8-10°C;
Cantitatea de vin turnată în pahar – paharul se umple la o treime, apoi se înclină ușor pentru a se putea observa întregul spectru de culori pe care le oferă vinul respectiv;
Rotirea paharului de vin – senzațiile olfactive sunt mult mai puternice, atunci când rotim vinul în paharul pe care îl ținem în mână; dacă rămân urme de vin pe pahar, este un semn că vinul respectiv are un conținut ridicat de alcool sau glicerină;
Priza corectă pe paharul de vin – paharul se va ține întotdeauna de picior; în caz contrar, se va realiza un transfer termic de la mână către cupa de vin, fapt ce va influența temperatura optimă pentru degustare;
Cât timp se ține vinul în gură – indiferent de soiul pe care îl deguști, acesta trebuie să fie ținut în gură între 4-5 secunde (cel puțin) și 10-12 secunde (cel mult). După eliminare, gustul vinului va mai ramane în cavitatea bucală; plecând de la acest aspect, vinurile se clasifică în: vinuri scurte (gustul persistă 4 secunde); vinuri medii (gustul persistă 5-8 secunde); vinuri lungi (gustul persistă peste 9 secunde).
Evaluarea aromei unui vin
- Buchetul unui vin – un vin oferă o sumă complexă de arome: condimente, flori, fructe etc. Fiecare persoană poate avea o percepție diferită asupra buchetului respectiv, de aceea, se recomandă mirosirea paharului evaluat de mai multe ori;
- Vinul bușonat – vinul care are un miros rânced, semn ca pluta aferentă sticlei respective a fost contaminată cu anumite clase de ciuperci microscopice;
- Vinul oxidat – vinul care a fost expus la prea mult oxigen, aroma acestuia fiind una de măr stricat;
- Vinul maderizat – vinul care fost expus la căldura; pentru vinurile obișnuite, maderizarea este considerată o cauză a unui defect de fabricație;
- Aromele primare – derivate direct din soiul respectiv: arome florale sau fructate;
- Aromele secundare – rezultate din fermentația drojdiei: brânză, nuci, bere etc;
- Aromele terțiare – rezultate în urma procesului de învechire: vanilie, condimente, tutun, alune coapte, nuci etc
Evaluarea gustului unui vin
- Secretele primei sorbituri – se soarbe puțin, ca și cum s-ar bea printr-un pai. Vinul se plimbă cu putere dintr-o parte în alta a gurii. Această metodă îți permite să descoperi: densitatea, tăria, robustețeea, aciditatea vinului analizat;
- Robustețea vinului – este o caracteristică principală a gustului, determinată atât de nivelul de alcool înregistrat, cât și de nivelul de glicerină; robustețea vinului este importantă în definirea mâncărurilor complementare cu vinul respectiv;
- Aciditatea vinului – altă caracteristică importantă a vinului analizat, ce oferă prospețime sortimentului analizat;
Evaluarea aspectului unui vin
- Privirea corectă a vinului – culoarea vinului este și cartea sa de vizita, oferind informații despre vârstă, tip, sortiment. Așadar, pentru o evaluare corectă a acestor caracteristici, paharul se ține îndreptat către o sursă de lumină; Prin învechire, vinul alb devine auriu, în timp ce vinul roșu își deschide în timp culoarea;
- Limpiditatea vinului (luminozitatea) – vinul perfect are o limpiditate cu o tentă cristalină; vinul tulbure este opac, prezentând chiar și particule aflate în suspensie.
Pentru a testa toate aceste informații de mai sus, poți comanda online de pe site o gamă variată de sortimente, de la vinuri albe demidulci la vinuri roșii tinere, de la soiuri de vin rose la vinuri de Porto.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu