Prima atestare documentară a toponimului Gurghiu datează din anul 1329, iar domeniul și cetatea Gurghiu sunt amintite pentru prima dată în 1358. Principelui Gheorghe Rákóczi I. este atribuită realizarea în anii 1640 a conacului de vânătoare în stil renascentist situat la poalele dealului cetății. Construcția amanetată familiei Bornemisza suportă extinderi repetate în stil baroc și clasicizant, ca apoi la finele secolului XIX să revină statului. În această perioadă este folosit drept castel de vânătoare de principele moștenitor Rudolf al II-lea de Austria. Decesul tragic al prințului a influențat și soarta ansamblului care urma să fie transformat în instituție de învățământ silvic. Înființată în anul 1893 ca Şcoală Profesională de Pădurari, instituția de învățământ din clădirile castelului a avut la bază, ca importantă infrastructură didactică, parcul dendrologic amenajat lângă complexul arhitectural încă din anii 1830.
În 2008 ansamblul a fost transferat în administrarea Muzeului Județean Mureș și este în subordinea secției Castelul Gurghiu și Centrul de Cercetare a Limesului Roman.
Până la finalizarea lucrărilor castelul din Gurghiu nu poate fi vizitat decât în Ziua Porților Deschise organizat în primăvară.
Parcul dendrologic este deschis vizitatorilor zilnic între orele 10-18.
Cetatea Gurghiului se află pe un deal (500 m) amplasat în mijlocul satului Gurghiu. Dealul cetăţii este acoperit de pădure foioasă mixtă, compusă din mai multe specii. Dealul este format dintr-o rocă compusă din pietre legate cu un material nisipos, aceasta fiind foarte solid şi greu de săpat. La E de cetate se află râul Gurghiu.
Și povestea continuă mai departe.
Clasicul întotdeauna va fi la moda, in orice domeniu. Tanara noastra invatatoare, superb ilustrata pe coperta nuvelei, se comporta asa cum fiecare cadru didactic ar trebui sa o facă, cu blandete si profesionalism, este simtita fata de ,,bunicuta’’ care o gazduieste si este asa cum fiecare tanara ar trebui sa fie: visatoare, plina de speranta.
Doar lucrurile bine facute te vor face apreciat, pe tine si munca ta, acest lucru fiind valabil inclusiv in domeniul vinului.
Stilul nu este doar cel vestimentar, ci este o stare a mintii, este o alegere pe care trebuie sa o facem si sa o respectam in fiecare zi a vietii noastre, fie ca este vorba de ceea ce purtam, cum ne comportam, ce citim, ce bem.
Domnisoarei noastre invatatoare, a carei prezenta a ,,revigorat’’ intregul sat, i s-ar fi potrivit perfect aceasta sticla de vin, acest Chardonnay sec, vinificat in stil clasic ce prezinta o excelenta tipicitate de soi, cu o culoare galben-verzuie stralucitoare si cu arome dominante de fructe albe (para, mar), gustul fiind continuat prin note intense, placute, de citrice si alte ingrediente mai temperate, minerale.
Gustul este rotund si echilibrat, cu o tenta fina de unt topit si cu o buna aciditate. Finalul este placut, usor condimentat, fiind asemanator nuvelei noastre.
Inca o data vinurile din Podisul Transilvaniei, zona de provenienta a vinului nostru, ne uimesc prin culoare, gust, aciditate, mineralitate, fiind ideal de asociat culinar alaturi de gustari, preparate din peste, fructe de mare (crustacee: creveti, homari, crabi, languste; moluste: scoici, midii, melci, calamari, sepii, caracatite) sau preparate din carne alba (pui, gaina, curcan etc); branzeturi proaspete sau cremoase, temperatura optima de servire fiind cea de 10-12 grade Celsius.
Va recomandam cu drag aceasta nuvela, pentru a va delecta cu povestea micutei invatatoare si un vin provenit dintr-o zona viticola prestigioasa.
Inca o data vinurile din Podisul Transilvaniei, zona de provenienta a vinului nostru, ne uimesc prin culoare, gust, aciditate, mineralitate, fiind ideal de asociat culinar alaturi de gustari, preparate din peste, fructe de mare (crustacee: creveti, homari, crabi, languste; moluste: scoici, midii, melci, calamari, sepii, caracatite) sau preparate din carne alba (pui, gaina, curcan etc); branzeturi proaspete sau cremoase, temperatura optima de servire fiind cea de 10-12 grade Celsius.
Va recomandam cu drag aceasta nuvela, pentru a va delecta cu povestea micutei invatatoare si un vin provenit dintr-o zona viticola prestigioasa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu